Lav din egen is
Muuuums! Vil du sætte tænderne i hjemmelavet is? Med denne nemme opskrift kan du lave din egen lækre og cremede is uden ismaskine – men med hjælp fra videnskaben. Se med her!
"MUMS! Det er ikke alle, der har en ismaskine. Men det behøver man faktisk heller ikke at have for at lave sin egen is. Du har nemlig adgang til videnskaben, og den gør det muligt at lave superlækker og cremet is! Ida-Marie og jeg laver vores yndlingsis – som er vaniljeis og chokoladeis – og med vores fremgangsmåde kan du også lave DIN yndlingsis derhjemme" – Emilie, vært på kanalen.
Se flere videoer herHjemmelavet is er lækkert! Dog kræver mange opskrifter, at du har en ismaskine. I denne video viser vi dig, hvordan du ved brug af videnskaben (og lidt armkræfter) kan lave en lækker, cremet is – helt uden ismaskine. Du kan vælge at følge opskrifterne nedenfor eller blande ingredienserne til din yndlingsis sammen i stedet. Videnskaben hjælper dig – uanset hvilken smag du laver.
Når du laver hjemmelavet is på denne måde, kan du helt selv vælge, hvilken is du vil lave. Det betyder også, at ingredienserne er afhængige af ‘smag og behag’. Derfor har vi opstillet basisingredienserne først og opskrifterne til vaniljeis og chokoladeis under. Prøv selv at eksperimenter med at lave DIN yndlingsis.
Alt du skal bruge er:
Opskrift på vaniljeis
Opskrift på chokoladeis
Se videoen og følg samme fremgangsmåde som Emilie og Ida-Marie.
Normalt har vand (H2O) et frysepunkt på 0 grader. Isterningerne, der hældes op i posen, er cirka 0 grader.
Dog har saltvand et lavere frysepunkt end almindeligt vand. Så når saltet hældes over de kolde isterninger, er det pludselig ikke koldt nok, og isterningerne begynder derfor at smelte.
For at noget smelter, skal der bruges noget varmeenergi. Denne energi hentes i posen med isblandingen. Isterningerne hiver altså varmen ud fra isblandingen i posen, og isblandingen begynder derfor stille og roligt at fryse mere og mere til is, da den mister sin varme.
Saltet er afgørende for, at isblandingen fryser. Det betyder også, at jo mere salt, der hældes på isterningerne, desto lavere vil frysepunktet være. Isterningerne skal så smelte endnu mere og derfor også hive mere varme ud af isblandingen – så den fryser.
Tjek vores YouTube-kanal ud, hvor vi undersøger forunderlig videnskab og laver sjove eksperimenter. Mange af forsøgene kan du lave selv derhjemme, og vi uploader jævnligt nye videoer på kanalen.
Er du vild med at eksperimentere, så tjek alle vores eksperimenter ud her.
Få inspiration til, hvordan du pepper hverdagen op med sjove facts og forsøg, som gemmer på både leg og læring. Tilmeld dig nu!
Du vil snart modtage dit første nyhedsbrev fra os.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.