Hvad er en hedebølge?
Er det bare varmt, eller er en hedebølge trukket ind over Danmark? Her får du definitionen på hedebølger, varmebølger og et bud på fremtidens vejrudsigt.
Solen skinner fra en skyfri himmel, og sveden drypper. Efter flere dage med høj varme, begynder mange at tale om fænomenet hedebølge. Men hvad er definitionen egentlig på en hedebølge, og hvordan adskiller den sig fra en varmebølge?
For at kunne kategorisere et vejrfænomen som en varmebølge, skal gennemsnittet af de højeste registrerede temperaturer overstige 25 grader tre dage i streg.
For at kunne kalde vejret hedebølge, skal gennemsnittet af de højest registrerede temperaturer overstige 28 grader tre dage i streg.
OBS: Der er forskel på, om en varme- eller hedebølge er landsdækkende eller lokal. Der vil ofte kunne være store forskelle på temperaturen i landet – på trods af landets størrelse. Statistisk set vil de centrale dele af landet opleve flere hedebølgedage end kystområderne.
Meget tyder på, at danskerne godt kan begynde at vænne sig til de varme dage og nætter. Et nyt studie foretaget af World Eather Attribution viser nemlig, at sandsynligheden for hedebølger i Danmark nu er firdoblet.
Generelt bliver vejret i fremtiden varmt og vådt, og der vil komme flere perioder med tørke og kraftfuld regn. Fremtidens varmeudsigter betyder også, at vi får færre og færre kulderekorder.
Et oplagt spørgsmål er, om vi også havde hedebølger og tropenætter i gamle dage? Eigil Kaas, professor i klima- og geofysik fortæller til DR, at varmen til en vis grad skyldes klimaforandringer, men dermed ikke sagt at vi ikke kunne have haft samme vejrsituation for 100 år siden.
Test din viden om Solen her eller læs 4 blæsende facts om solen her.
På Experimentarium er der altid køligt. Planlæg dit næste besøg og nyd en varm dag på vores Tagterrasse eller indendørs i vores veltempererede haller.
Skrevet af Emilie Schultz-Knudsen 14. august 2020
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.