Fold et fly

3 seje papirfly

Vild med papirfly? Det er vi! Her viser vi jer en stribe af vores yndlingsmodeller, og giver jer tips og tricks til, hvordan I folder dem.

På Experimentariums Youtube-kanal viser vores piloter, hvordan I kan folde sjove, mærkelige og seje papirfly, og de fortæller om de kræfter, der får flyene til at svæve. Se videoen herunder.

Papirfly har opdrift

Ligesom rigtige fly bliver papirfly båret oppe i luften på grund af vingens snedige form. Hver vinge er udformet, så trykket på vingens overside bliver mindre end trykket på vingens underside, når flyveren er i bevægelse. Det giver opdrift.

Når du folder et papirfly kan du teste flyet og rette på faconen for at få det til at fungere bedre. Brug fx en papirclip eller tape ude i spidsen for at justere, hvor meget dit fly stiger eller dykker.

På et tidspunkt falder papirfly alligevel til jorden, fordi tyngdekraften alligevel er større end opdriften.

Stort vingeareal er en fordel – og en bremse

Jo større areal på vingen, desto større opdrift. Det betyder, at flyet kan holde sig længe i luften.

Men det har også sine omkostninger, for stort areal på vingen gør, at flere af luftens molekyler støder ind i vingen og bremser flyet. Derfor kommer papirflyvere med store vinger ikke så langt.

Model 1: Bombeflyet

Papirflyet Bombeflyet har store vinger og gode svæveegenskaber og kan holde sig længe i luften – men det flyver ikke så langt.

Download og print Bombeflyet med foldeinstruktioner

Model 2: Ørnen

Andre modeller har små vinger og kan flyve hurtigt. Den spidse form og de små vinger gør, at færre af luftens molekyler støder ind i flyet og bremser det.

Til gengæld kan et papirfly med små vinger ikke være i luften så længe, da lille areal på vingerne kun giver lille opdrift. Men sådan et fly når alligevel langt, da det flyver så hurtigt.

Download og print modellen Ørnen med foldeinstruktioner

Model 3: Batflyet

Batflyet har store vinger og svæver blidt afsted – og folder du rigtigt, kan det også flyve langt. Prøv at eksperimentere med forskellige typer papir – det skal helst være ret let, og hvis det lykkes, kan du få batflyet til at baske let med vingerne, når det flyver.

Se hvordan du folder batflyet her:

Model 4: Det runde papirfly

Magnus’ yndlingsfly er det runde papirfly. Det har en meget lille luftmodstand, og kaster du det hårdt, kan det derfor flyve virkelig langt. I videoen øverst på siden demonstrerer Magnus det, og i videoen herunder viser han dig, hvordan du selv kan folde det:

Model 5: Propelflyet

I denne video viser Anemone, hvordan man folder propelflyet. Propelflyet er anderledes papirfly, som spinner rundt som en propel, når man kaster det korrekt. Se her hvordan du selv kan folde det:

Model 6: Standardflyet

Sidst men ikke mindst viser Anemone, hvordan man folder standardflyet. Standardflyet er et helt almindeligt papirfly, som flyver fantastisk, når det får vind under vingerne.

Se hvordan du folder Standardflyet i videoen herunder:

 

Mere luftig viden