Experimentariums pilot Nicolai viser, hvordan du kan få dit papirfly til at flyve længere og mere stabilt.l
Flyvefærdig
Eksperiment: Optimér dit papirfly
Papirfly er sjove og nemme at lave. Men intet er mere irriterende et velfoldet fly, der tumler og styrter. I videoen her giver vores pilot Nicolai dig tricks til at få dit fint foldede vidunder til at flyve længere og bedre.
Du kender det: Du har foldet et sejt, lille papirfly, og du har gjort dig ekstra umage med de der skarpe foldninger. Men alligevel dykker dit papirfly med det samme eller drejer rundt i luften og styrter med et kedeligt pluf. Hvorfor?
Det giver Experimentariums pilot Nicolai dig et par bud på i videoen her – og han giver dig tricks til, hvordan du får dit fly til at flyve længere og bedre.
Eksperimentér nu med at bøje flyets næse ind i forskellige længder, og prøv hver gang at kaste dit fly og se, hvor langt det flyver. Hvordan påvirkede foldningen af næsen dit fly?
Derfor virker det:
Papirfly svæver, fordi de har opdrift. Samtidig er der jo tyngdekraften, der trykker ned på flyet. Et godt papirfly ligger perfekt imellem de modsatrettede kræfter, så det kommer så langt som muligt fremad.
Papirflyet har også vindmodstand, og vindmodstanden kan trykke flyet opad eller nedad alt efter, hvordan det ligger i luften.
Det kan du styre ved at folde flyets næse ind. Dermed justerer du nemlig papirflyets massemidtpunkt frem og tilbage, og det har stor effekt på, hvordan dit fly ligger i luften – og hvordan det flyver.
Hvis næsen bøjer en smule opad i flugten, løber luften ind under flyet og giver flyet opdrift. Bøjer den nedad, får du mindre opdrift og tyngdekraften tvinger dit papirfly for hurtigt ned.
Men det er en balance. Prøv dig frem og se, hvad der giver den bedste effekt.