Spil musik med lys

Sådan virker Experimentariums laserharpe

Vidste du, at du kan spille musik ved hjælp af laserstråler? Det kan du på laserharpen på Experimentarium. Alle kan være med, og her får du forklaringen på, hvordan det virker.

Har du besøgt Lyslabyrinten på Experimentarium? Hvis ja, er du helt sikkert stødt på laserharpen. På det smukke, sælsomme instrument kan du lade fingrene springe rundt gennem laserstrålerne til lyden af delikate toner.

Laserharpen er helt ufarlig

Hvis du undrer dig over, hvordan det kan lade sig gøre at spille musik ved hjælp af lys, får du svaret i videoen herunder.

Her fortæller John fra Experimentarium nemlig om laserharpen og giver dig også forklaringen på, hvorfor det ikke er farligt at spille på den.

 

Hvad er laserlys?

Laserlys er stærkt koncentreret lys i én bestemt bølgelængde, og synlige laserstråler vil altid have en klar farve.

Alle bølger i laserlys bevæger sig i præcis samme retning, i modsætning til andre typer lysstråler, hvor bølgerne bevæger sig mere diffust. Derfor danner laserlys en tynd, snorlige stråle i stedet for den lyskegle, som andre typer lys kaster.

Laserlys ses tydeligt hvis strålen går igennem røg, tåge, støv eller lignende. Det kan du for eksempel opleve i Experimentariums Lyslabyrint, hvor vi bruger tåge til at vise lyset.

Derfor er strålerne grønne

I laserlys svinger alle lysbølger desuden i i takt, så energien i hver bølge forstærkes. Derfor er intensiteten inden for strålen særdeles høj. I Experimentariums laserharpe dæmper vi dog intensiteten af strålingen, så den er helt ufarlig.

Den første laser blev konstrueret i 1960, og den udsendte rødt lys. Men laserlys kan sagtens udsendes med andre bølgelængder, som giver andre farver. “Strengene” i Experimentariums laserharpe er fx grønne, men de kunne i princippet have andre farver.

Ordet “laser” er en forkortelse for Light Amplification of Stimulated Emission of Radiation.

Vild med lys og lysfænomener? Besøg Experimentariums Lyslabyrint her.

Video: Henrik Prætorius

Se mere