Peberkagehuse: Opskrifter, tips, tricks og videnskab
Her får du opskrifter, tips og tricks til dine peberkagehuse - og lidt om videnskaben bag peberkagekonstruktion. Se fx hvordan du kan bygge Rundetårn!
Kan man bygge en vindmølle i peberkagedej? En hængebro? Amalienborg? Experimentariums peberkagekonkurrence er en god lejlighed til at eksperimentere med konstruktionsdesign.
Et peberkagehus behøver nemlig ikke være et hus i klassisk forstand, så giv fantasien frit spil og eksperimenter med forskellige former og størrelser.
Kom godt i gang med jeres peberkagebygninger: Hent vores gratis inspirationsmateriale med opskrifter, skabeloner og tips til konstruktion af peberkagehuse.
Experimentariums medarbejdere gik all in på peberkagekonstruktion, da de skulle varme op til Julerød Bageby. Blandt andet byggede de den udgave af Nyhavn, komplet med Café Hong Kong og det hele, som du ser på billedet herover.
Det kan I også selv prøve. Vi har nemlig lavet en vejledning til Nyhavn som peberkagehus, komplet med skabeloner, tips og tricks.
Experimentariums medarbejdere byggede også den udgave af Rundetårn, som du ser på billedet.
Du kan selv prøve at gøre dem kunsten efter: Vi har nemlig også fremstillet en guide til Rundetårn, baseret på udstillingspilot og peberkagespecialist Emmas egne skitser.
Når man bygger huse og andre konstruktioner, er der forskellige krav, der bør overholdes. Nu er det jo peberkagehuse, vi taler om, der højst skal bebos af julenisser og mus, så de mere byggetekniske krav kan vi se bort fra.
Men med bygninger er der tre simple konstuktionsprincipper, der også kan hjælpe jeres peberkage-konstruktion med at holde sig stående.
Stabilitet
Konstruktionens tyngdepunkt skal være centreret og gerne så langt nede som muligt.
Fordeling af vægt
Vægten fra konstruktionen skal være ligeligt fordelt på alle bærende vægge.
Trekantsprincippet
Trekanter er mere stabile end firkanter. Det kan være vigtigt at huske på – specielt hvis du bygger i højden.
Er du til de mere avancerede peberkagehus-konstruktioner, kan du få inspiration i denne video, hvor du lærer at bygge et flot, victoriansk palæ.
Mindre KAN helt klart gøre det, men der er god inspiration at hente:
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.