Klimavenlig mad: Pizza med jordskokker og porrer
VINTERMAD: Gorm Wisweh er ejer og medstifter af gourmet-pizzakæden Gorms Pizza. Hans pizza med jordskokker og porre er ikke blot ualmindelig lækker, den er også bæredygtig.
Jordskokker og pizza er som skabt for hinanden. Og så er dette nok den første pizza, du nogensinde har lavet, som skal have brunet smør på… Allerede dér er der grunde nok til at lave den. Bagt porre er for mig en fantastisk meaty yummy-ting fra planteriget, så husk også at bruge den i alle dine andre retter, hvor du savner den sødme og fylde, den giver.
Før vi går i gang… Til alle pizzaopskrifter bruges denne grunddej, der er baseret på mere lokale melsorter end de italienske og med væsent- ligt højere næringsværdi uden at miste yummy-effekten, som en pizza altid skal have.
1⁄2 liter koldt vand
15 g gær
2 dl surdej (kan undlades, men er su- verænt det, der giver den største dybde i brødet. Se tilhørende opskrift på surdej) 400 g mel, godt kraftigt hvedemel
150 g mel semola (durummel, gerne groftmalet).
1⁄2 dl koldpresset rapsolie
1 lille håndfuld salt
Dejen kan også æltes i en køkkenmaskine, start på næstlaveste trin, når du samler dejen, og når alle ingredienser er i, så gå til 3⁄4-højeste trin, indtil dejen er smidig, glat og klapper i skålen.
Lige dele vand og mel
180 g pizzadej kuglet op og klar 100 g jordskokker
1 porre (200 gr)
1 dl fløde
2 fed hvidløg
1⁄2 bananskalotteløg 70 g vesterhavsost en lille dusk persille 1 økologisk citron 20 g smør
15 g hasselnødder 1 spsk. æbleeddike
Surdej bruges i stedet for gær, når den har det godt og er spillevende. Er du i tvivl om surdejens hæveevne, så tilsæt lidt gær for at sikre, at emnet hæver. Husk, at din surdej altid giver smag, så brug den, selvom den ikke giver luft i emnet.
Surdejen bør altid dufte dejligt af øl, yoghurt eller gær. Dufter den af andet, skal du tjekke, om den har fejlgæring og skal kasseres. Sørg for, at beholderen altid er pæn og ren udenpå – eller har vi bananfluefest. Husk at surdej skal passes, nusses, vaskes, mades og have kærlighed!
Sådan får du klimaet på tallerkenen. Få råd til, hvordan du og familien kan spise mere klimavenligt, og hvordan I kan klimasikre jeres mad.
I Experimentariums udstilling Klimatopia – de rejsende fra fremtiden kan du tage plads ved det intelligente spisebord. Her får du klar klimabesked, når yndlingsretterne kommer på tallerkenerne. Kan I mon sammen finde frem til en klimavenlig menu, som I alle har lyst til at spise?
Udforsk dit eget klimaaftryk og find ud af, hvordan du kan gøre din hverdag mere klimavenlig i udstillingen og bliv klogere på klimavenlige kostråd her.
Skrevet af Gorm Wisweh 11. februar 2022
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.