Energisystemer
Energi produceres, købes og sælges på tværs af landegrænser, og vores energisystemer er som et stort pulserende spindelvæv.
Der er flere problemer i at erstatte de fossile brændstoffer med vedvarende energikilder. En af dem er, at det ville være for dyrt at anlægge et helt nyt energisystem til den vedvarende energi. I stedet skal produktionen af den vedvarende energi indpasses i de energisystemer vi allerede har. Se: Sammentænkning af energisystemer.
Energi produceres, købes og sælges på tværs af landegrænser, og vores energisystemer er som et stort pulserende spindelvæv, der er afhængig af en mængde forskellige faktorer, som du kan læse mere om på de følgende sider.
Hele samfundet går i stå, hvis der ikke produceres elektricitet. Derfor er det vigtigt at sikre, at alle altid har adgang til elektricitet. Det kalder man for forsyningssikkerhed.
Om aftenen inden familien Danmark går i seng, bruger vi rigtigt meget energi til fjernsyn, madlavning, tøjvask og lys. Det er et tidspunkt med spidsbelastning på elnettet. Om natten sover langt de fleste af os, og bruger altså ikke strøm. Da efterspørgslen på strøm er meget lille om natten, er det også det tidspunkt hvor strømmen er billigst. For kraftværkerne producerer også strøm om natten. Vi ville altså kunne spare penge på elregningen ved at vaske tøj og lade opvaskemaskinen køre om natten i stedet for om dagen. Se: Prisfleksibelt elforbrug.
En del af problematikken ved energisystemerne, er vanskeligheden ved at lagre elektricitet. Det er endnu ikke muligt at gøre på en effektiv måde, så derfor skal elektriciteten bruges, når den produceres. Elproducenterne har mulighed for at skrue op og ned for produktionen, i forhold til spidsbelastningsperioderne, men de kan ikke altid forudse hvordan efterspørgslen vil være. Derfor er elnettet indrettet sådan, at vi har mulighed for at købe strøm af vores nabolande, når vi mangler, og vi kan sælge strøm til dem, når vi producerer for meget. Se: Elmarkederne.
Energisystemer (denne side)
– Elsystemet i Danmark
– Forsyningssikkerhed
– Miljø og elproduktion
– Ellagring
– Elmarkederne
— Det danske elmarked
— Liberaliseringen af elmarkedet
– Prisfleksibelt elforbrug
– Sammentænkning af energisystemer
– Smart Grid
Denne artikel stammer oprindeligt fra Climate Minds, som er udviklet af Experimentarium i samarbejde med Dansk Energi og Energyminds.
Skrevet af Redaktion 8. maj 2010
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.