Biogas
Fra husdyrgødning og andet organisk affald kan man udvinde biogas, der kan bruges til produktion af el og varme. Læs mere om fordele og ulemper her.
Biogas produceres ved, at husdyrgødning og andet organisk affald fra industri eller husholdninger pumpes ind i iltfrie reaktorer, hvor det opvarmes. I reaktoren sker der en biologisk nedbrydningsproces, hvorved bakterierne producerer biogas – en blanding af gasserne metan og kuldioxid. Biomassen opholder sig i reaktoren 2-3 uger, eller længere hvis der anvendes lavere temperatur.
Cirka halvdelen af tørstoffet i biomassen bliver omdannet til biogas. Resten er for svært omsætteligt til, at det er økonomisk rentabelt at forlænge opholdstiden.
Biogassen anvendes til produktion af varme og el. Den afgassede gylle leveres tilbage til landmanden og anvendes som gødning.
Omkring 75 pct. af biomassen, der behandles i danske biogasanlæg, kommer fra husdyrgødning. De sidste 25 pct. udgøres hovedsageligt af affald fra fødevareindustrierne. I nogle få anlæg behandles endvidere spildevandsslam og organisk affald fra husholdninger.
Biogas kan produceres på biogasfællesanlæg, hvortil flere landmænd leverer gylle. Fællesanlæggene modtager også organisk materiale fra fødevarevirksomheder eller kildesorteret husholdningsaffald fra kommuner. Den afgassede biomasse leveres tilbage til de landmænd, som leverede gyllen, eller fordeles til husdyrløse landbrugsbedrifter.
Biogas kan også produceres på gårdanlæg, Her er det den enkelte landmand, der står for etablering og drift af anlægget, og den væsentligste råvare er bedriftens egen husdyrgødning.
I 2002 var der 20 fællesanlæg og omkring 50 gårdanlæg i drift. Indenfor de senere år har der været en kraftig vækst indenfor gårdanlæg modsat biogasfællesanlæggene, hvor der ikke er etableret nye anlæg siden 1998. Dog er der på nuværende tidspunkt ca. 15 biogasfællesanlægsprojekter under udformning rundt om i landet.
Ved afgasning af gylle øges risikoen for ammoniakfordampning. Evnen til at danne flydelag bliver mindre på grund af nedsat tørstofindhold. Derfor må der etableres et kunstigt flydelag eller lægges låg på gylletanken for at hindre ammoniakfordampning. Afgasningen medfører en pH-stigning, og derved øges omdannelse af ammonium til ammoniak. Der er i øvrigt lovkrav om flydelag eller låg på alle gylletanke.
Produktionen af biogas medfører en højere el-pris, men har til gengæld meget lave CO2-reduktionsomkostninger.
I tabellen herunder ses størrelsen af energiproduktionen af forskellige typer af organisk materiale. Som hovedregel gælder, at jo højere tørstofprocenten er i gødningen og affaldet, jo mere gas kan der udvindes.
Der kan udvindes mere gas i gødning fra for eksempel kyllinger end fra svin og kvæg. Ved supplering af husdyrgødningen med organisk affald fra industrien øges gasproduktionen betydeligt. Dette er vigtigt i forhold til anlæggenes økonomi. En ko producerer ca. 22 tons gylle om året. Dette vil svare til 300 liter fyringsolie, hvis al gyllen opsamles og omsættes i biogasanlæg.
Værdierne i tabellen viser bruttoenergiproduktionen. Ved en reel energiberegning skal der fratrækkes el og varme til processen. Energiforbruget i gårdanlæg udgør typisk 25 pct. af produktionen, og i praksis kan der være stor variation. I fællesanlæg udgør energiforbruget til processen 13 pct., men hertil kommer desuden et dieselforbrug til transport af biomassen. Dieselforbruget udgør dog kun 3 pct. af produktionen.
Energiproduktion
Biobrændsler – en oversigt
– Biobrændsler til kraftvarmeværker
– Biodiesel
— Biodiesel fra alger
– Bioethanol
— Debatoplæg: Hvorfor kører danske biler ikke på bioethanol
– Biogas (denne side)
— Biogas fra gylle
Denne artikel stammer oprindeligt fra Climate Minds, som er udviklet af Experimentarium i samarbejde med Dansk Energi og Energyminds.
Skrevet af Redaktion 9. maj 2010
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.