Årsberetning 2019
Anatomi, søfart og ny strategi. Her finder du Experimentariums årsberetning for 2019. I år har vi lavet beretningen digitalt, så du kan klikke med. Dyk ned i nyheder og nøgletal.
Anatomi, søfart og ny strategi. Her finder du Experimentariums årsberetning for 2019. I år har vi lavet beretningen digitalt, så du kan klikke med. Dyk ned i nyheder og nøgletal.
2019 blev på mange måder et rigtig godt år for Experimentarium. Det samlede besøgstal endte på 456.621, hvilket er en markant stigning på 17% i forhold til året før og det højeste besøgstal siden åbningsåret 1991.
Samtidig fik vi et flot resultat med et overskud på godt 5 mio. kr., hvilket kompenserer for et dårligt resultat i 2018. Der er flere årsager til stigningen i vores besøgstal. Et væsentligt faktum er, at 2019 blev et af de mest regnfulde år i landets historie. Dårligt vejr øger gæsternes incitament til at besøge Experimentarium, og vejret havde derfor en positiv effekt på, at vi fik rekordmange gæster.
Derudover tiltrak den verdenskendte, anatomiske udstilling BODY WORLDS mange besøgende. BODY WORLDS blev den første særudstilling i det nye Experimentarium, og placeringen i den nyapterede Black Box på 2. etage var helt ideel. Med undertitlen Hudløst ærligt henvendte BODY WORLDS sig til en meget bred målgruppe – både børn, unge og voksne– og gav en unik indsigt i menneskets krop under huden. Tak til Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Lundbeck-fonden og Louis Petersens Legat for at støtte dette initiativ.
Jeg vil også understrege den store, internationale interesse, der er fulgt i kølvandet på TIME Magazines kåring af Experimentarium som en af verdens 100 bedste og mest innovative oplevelser, der er en rejse værd. Det er vi meget stolte af. Kåringen fandt sted i 2018, og siden da har alverdens medier på alle tænkelige måder omtalt Experimentarium som en stjerne i Danmark. Kåringen fra TIME Magazine blev i 2019 fulgt op af Børn i Byen-Prisen i kategorien Bedste Museum, som Experimentarium i 2019 modtog for tredje år i træk. Denne anderkendelse sætter vi ligeledes rigtig stor pris på, da gæsterne selv har stemt på deres yndlingsattraktion.
Det giver mig anledning til at pointere, at flotte priser og høj gæstetilfredshed bestemt ikke kommer af sig selv. Experimentarium består af et hold utrolig dedikerede medarbejdere, som hver eneste dag yder en kæmpe indsats for at nå vores fælles mål: At give gæsterne den bedst mulige oplevelse. Uanset hvilken funktion, den enkelte medarbejder udfylder på Experimentarium, er indsatsen afgørende for, at vi hver dag kan udleve vores mission om at give vores gæster indsigtsfulde oplevelser med naturvidenskab og teknologi.
Vi skubber til grænserne
Fra 3. – 9. juni var Experimentarium vært for verdens næststørste science konference for naturvidenskabelige formidlingsinstitutioner. Vi valgte Pushing Boundaries som tema for konferencen og opfordrede til at nytænke den måde, hvorpå science centre og museer udøver formidling, så der konstant tilbydes viden og oplevelser med stor relevans for og appel til den brede offentlighed. Konferencen var den 30. af sin slags, og med 1200 delegerede fra 59 lande blev det den hidtil største. Det var en sand fornøjelse at byde velkommen til kolleger fra hele verden, og vi modtog mange positive tilkendegivelser fra deltagerne på det utraditionelle koncept. Experimentarium fik som vært en enestående mulighed for at promovere Danmark og dansk naturvidenskab og teknologi såvel nationalt som internationalt samt fremvise det nye Experimentarium. Samtidig blev vi selv meget klogere på de mange muligheder og også de enkelte begrænsninger, vores nye hus rummer.
Bølgetoppen
På en vidunderlig sommeraften i juni var 500 gæster samlet på toppen af Experimentarium. En mørkerød solnedgang dannede rammen, mens Experimentarium åbnede en helt ny, maritim udstilling i husets allerøverste, nordvestlige hjørne. Udstillingen har fået navnet Bølgetoppen, og stemningen er sat med den imponerende udsigt over Øresund og op langs kysten. Hovedsponsor for Bølgetoppen er den amerikanske fond TK Foundation, og derudover har Experimentarium modtaget støtte fra Hempel Fonden, Otto Mønsteds Fond, Den Danske Maritime Fond og Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond.
En bedre fremtid
I efteråret 2019 godkendte Experimentariums bestyrelse en ambitiøs femårig strategi med titlen En bedre fremtid. Der er tale om en vækststrategi, der skal sikre fremtidens Experimentarium. Helt konkret bevæger vi os fra en udpræget permanent formidlingsindsats i form af store udstillingsprojekter, over til en langt mere dynamisk og temporær indsats, der skal skabe en urgency to visit og øge gæsternes incitament til genbesøg. Det sker ved at gennemføre en række opmærksomhedsskabende aktiviteter – samlet under ét årligt tema.
LAD LEGENE BEGYNDE
Det første af disse årstemaer har fået titlen LAD LEGENE BEGYNDE, og med Danmarks Idrætsforbund, Team Danmark og Parasport Danmark som partnere vil vi sætte fokus på menneskets forunderlige krop. Vi inviterer gæsterne indenfor i et testcenter, hvor de kan prøve forskellige elementer af sportsgrene og fysiske tests. Testcentret suppleres af en arena, hvor en lang række idrætsforeninger og eksperter gennemfører mere end 100 forskellige events, som inddrager gæsterne. I samarbejde med LEGO præsenterer vi værkstedet Byg en forandring med fokus på løsninger, der gør sport til noget for alle. Sammen med Skole OL inviterer vi alle 4.-8. klasser til at deltage i en landsdækkende skolekonkurrence. Prikken over i’et bliver Den Olympiske By på Experimentariums tagterrasse, som bliver stedet, hvor man bedst oplever de Olympiske og Paralympiske Lege her i Danmark. Grundidéen med LAD LEGENE BEGYNDE er at sidestille de Paralympiske lege og de Olympiske lege, således at projektets mange aktiviteter målrettes alle børn, unge og voksne.
Corona-krisen
Experimentarium genåbner 8. juni 2020 efter nedlukningen som følge af corona-pandemien. Lukkeperioden betyder et stort fald i besøgstallet for 2020. De økonomiske konsekvenser afventer resultatet af Experimentariums ansøgninger til de relevante kompensationsordninger. Det er vores forventning, at konsekvenserne af krisen vil kunne mærkes i en flerårig periode. Vi forventer også at kunne opdatere udstillingen Under Huden med formidling om virus og smittespredning sidst på året 2020. Derudover har vi besluttet at forlænge årstemaet LAD LEGENE BEGYNDE til primo september 2021 samt at præsentere dele af rejseudstillingen Vintersport fra efteråret 2020 og vinteren igennem.
Tak
26. januar 2020 var det tre år siden, Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik åbnede det nye Experimentarium. Vi betragter Experimentarium som hele Danmarks naturvidenskabelige oplevelsesunivers, og det er mit håb, at vi lever op til forventningerne hos alle de fonde, virksomheder og venner af Experimentarium, der hjalp os igennem den udfordrende tid med ombygning, branden i 2017 og efterfølgende forsinkelser. Den støtte, vi har modtaget og stadig modtager, betyder en verden til forskel for os, og vi betragter Experimentarium som hele Danmarks naturvidenskabelige oplevelsesunivers.
Experimentariums ikoniske trapper, Helixtrappen og Vektortrappen, fik i foråret selskab. Himmeltrappen er med sine store trin og runde platforme på én og samme tid en trappe, en scene og et udsigtspunkt.
Ecsite-konferencen 2019 blev den største til dato. Det var den 30. af sin slags, og Experimentarium havde 1204 delegerede fra 59 forskellige lande under samme tag.
For enden af Himmeltrappen, helt på toppen af Experimentarium, åbnede Bølgetoppen med 500 gæster samlet fra hele verden. På Bølgetoppen bliver du klogere på sejlrender, søfartsregler og sømandslingo.
I efteråret 2019 godkendte Experimentariums bestyrelse en ambitiøs femårig strategi med titlen En bedre fremtid. Der er tale om en vækststrategi, der skal sikre fremtidens Experimentarium.
Experimentarium lavede et hattrick og hjemtog i efteråret prisen som Bedste Museum for Børn for tredje år i træk - valgt af brugerne af Børn i Byen, som hvert år stemmer på deres yndlingsattraktioner.
På Experimentarium kommer du i direkte kropskontakt med videnskaben i 18 interaktive udstillingsuniverser. Kom med ind under huden, ned i vandet og helt ud i robotarmen.
På Experimentarium har vi både udstillingsudviklere, formidlere, grafikere og produktionsfolk.
Vi tilbyder vores kompetencer i at omsætte komplicerede emner til oplevelser, der aktiverer hele sanseapperatet. Det gælder både nyudvikling samt salg og udlejning af eksisterende udstillingskoncepter. I 2019 har vi udlejet en gammel kending, Vintersport, der var i Hong Kong fra juni til oktober
Hvad med en cupcake med glasur, farvestrålende krymmel og en saftig smag af kylling i karry?
I 2019 begyndte udviklingen af et nyt madkoncept på Experimentarium i samarbejde med Madkastellet. I SMASK spiser vi med øjnene. Snuser til godterne. Slikker os om munden. Smager med hænderne – og går efter lyden af noget lækkert. Kort sagt står der sensorisk sansemad på menuen. Nogle retter kender du, og andre tør vi godt love, at du aldrig har smagt før.
Madkastellet står udover SMASK bag populære spisesteder på Nationalmuseet, Den Blå Planet og ZOO. De er samtidig også en af landets mest succesfulde eventcateringleverandører med knap 20 år på bagen. SMASK åbnede dørene i vinterferien 2020.
Smugkig på 1.400 finurlige møde- og konference-kvadratmeter. I 2019 modtog vi 9.189 glade B2B-gæster. Det gav en stigning på 22% i sammenligning med 2018. Blandt årets store opgaver var Ecsite konferencen, Europas største konference for science centre med over 1.000 gæster fra hele verden.
Stadig nysgerrig?
Kontakt Marianne Dall Heegaard,
B2B salgsansvarlig
marianneh@experimentarium.dk
Experimentarium er medlem af en række nationale og internationale sammenslutninger.
Ecsite
Ecsite er den europæiske sammenslutning af science centre, science museer og lignende institutioner, hvis mission er at skabe interesse for naturvidenskab og teknologi. Ecsite blev dannet i 1990, og Experimentarium har været med fra begyndelsen. I dag har Ecsite mere end 350 medlemmer. Experimentarium er medlem af bestyrelsen og i programkomitéen hos Ecsite. Experimentarium er stolte over at være valgt som vært for Ecsites årlige internationale konference i 2019.
ASTC
ASTC er en global organisation, der tilbyder en fælles stemme for science centre, museer og lignende institutioner samt professionel rådgivning og støtte. ASTC samler mere end 600 medlemmer fra over 50 forskellige lande. Experimentarium er fuldgyldigt medlem af ASTC.
ASPAC
ASPAC er det asiatiske science center netværk. ASPAC arbejder for at fremme formidling af naturvidenskab og teknologi i regionen. Experimentarium er associeret medlem af ASPAC.
NSCF
Nordisk Science Center Forbund blev oprettet i 1987 og har som mål at knytte de skandinaviske og baltiske science centre bedre sammen. Herunder arbejder NSCF for styrket samarbejde og idéudveksling centrene imellem.
VPAC
VPAC står for VidensPædagogiske AktivitetsCentre. Experimentarium er et af de 16 danske centre, som er kendetegnet ved, at børn og voksne får viden om og indsigt i natur, historie og videnskab gennem lærerige og udfordrende aktiviteter for alle sanser. VidensPædagogiske AktivitetsCentr er med sine formidlingsaktiviteter med til at bygge bro mellem forskning, undervisningssektoren og familien Danmark i bred forstand. De 16 videnspædagogiske aktivitetscentre deler en årlig pulje fra staten. Landets 16 VidensPædagogiske AktivitetsCentr er organiseret i ”Sammenslutningen af VPAC-centre i Danmark”. Ud over at styrke hinanden fagligt, er det målet at arbejde for politisk velvilje til at fastholde og forhåbentlig udvide tilskudsordningen for VidensPædagogiske AktivitetsCentr under Undervisningsministeriet. Experimentarium har formandskabet for VPAC.
Formand for bestyrelsen
COO, PowerLab, DTU
Næstformand for bestyrelsen
Desuden bestyrelsesformand, Radiometer
Medlem af bestyrelsen
Holder flere bestyrelsesposter, bl.a. formand for Dansk Selskab for Virksomhedsledelse.
Medlem af bestyrelsen
Museumsdirektør for Kongernes Samling på Rosenborg og Amalienborg. Næstformand i Hempels Kulturfond
Medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem
Projektleder
Medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem
Pilot
Experimentarium er hele Danmarks science center. Siden vi åbnede det nye hus i Hellerup, har vi givet endnu flere børn og voksne mulighed for at lære, lege og vokse med naturvidenskab og teknologi. Tak til alle jer, der har støttet udstillinger, aktiviteter og skabelsen af det nye Experimentarium.
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Har støttet udstillingerne Sansetunnelen, Bobleriet, Hovedbruddet og særudstillingen BODY WORLDS
A.P. Møller - Mærsk Gruppen
Har støttet udstillingen Havnen
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal Har støttet udstillingen Havnen
Augustinus Fonden
Har støttet årsindsatsen LAD LEGENE BEGYNDE
Bevica Fonden
Har støttet årsindsatsen LAD LEGENE BEGYNDE
Carlsbergs Mindelegat
Har støttet Tappehalsuret og udstillingen Gærcellen
Danske Banks Fond
Har støttet udstillingen Hovedbruddet
Den Danske Maritime Fond
Har støttet udstillingen Havnen og Bølgetoppen
Den Danske Forskningsfond
Har støttet årsindsatsen LAD LEGENE BEGYNDE
D/S NORDEN // D/S Orients Fond
Har støttet udstillingen Havnen
Elsass Fonden
Har støttet årsindsatsen LAD LEGENE BEGYNDE
Familien Hede Nielsens Fond
Har støttet udstillingen Hovedbruddet
Hempel Fonden
Har støttet udstillingerne Havnen, Lyslabyrinten og Bølgetoppen
Industriens Fond
Har støttet udstillingerne Idéværket og Opfindelsernes Hus
Jorcks Fond
Har støttet udstillingen Bølgetoppen
Knud Højgaards Fond
Har støttet udstillingen Byggepladsen
Lauritzen Fonden
Har støttet udstillingen Havnen
Louis Petersens Legat
Har støttet udstillingen Bobleriet, særudstillingen BODY WORLDS og årsindsatsen LAD LEGENE BEGYNDE
Lundbeckfonden
Har støttet udstillingerne Under Huden, Lyslabyrinten og særudstillingen BODY WORLDS
Nordea-fonden
Har støttet udstillingen Miniverset
Novo Nordisk Fonden
Har støttet udstillingen PULS Torvet
Olympic Solidarity
Har støttet årsindsatsen LAD LEGENE BEGYNDE
Otto Mønsteds Fond
Har støttet udstillingen Lyslabyrinten og Bølgetoppen
TK Foundation
Har støttet udstillingen Bølgetoppen
TrygFonden
Har støttet udstillingerne Den Interaktive Biograf, Stranden, Tagstranden og Bliv Set i Trafikken
TORM Fonden
Har støttet udstillingen Havnen
Tuborgfondet
Har støttet Tappehalsuret og udstillingen Gærcellen
Ørsted
Støtter udstillingen Energi Zonen
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal
Augustinus Fonden D/S NORDEN // D/S Orients Fond
Industriens Arbejdsgivere i København
Knud Højgaards Fond
Louis Petersens Legat
Novo Nordisk Fonden
Ole Kirk’s Fond
TORM Fonden
TrygFonden
VILLUM FONDEN
Augustinus Fonden
DI
Gentofte Kommune
Industriens Arbejdsgivere i København
Oticon Fonden
Thomas B. Thriges Fond
VILLUM FONDEN